Sök
Prenumerera

Compliance - våra toppjurister hjälper dig

Julia Lannerheim
28.01.2020 | 4 minuter

Därför ville jag jobba på Arvato

Det fanns två skäl till varför jag ville börja jobba på Arvato och det var kombinationen av en innovativ affärsuppbyggnadsanda, tillsammans med det långsiktiga perspektivet från Bertelsmann. Dessutom älskar jag litteratur, och att få vara en del – om än indirekt – av en av världens största media- och bokförlag var bara ytterligare en fördel.

Jag gillar att vara del av ett större företag, inte enbart för det stora utbudet av produkter, branscher och den globala närvaron, utan även för att vi har en tydligt och hållbar företagskultur. Arvato/Bertelsmann är här för det långa loppet, och det visar sig både i deras investeringsstrategi och i deras sociala ansvarstagande.

Som jurist är det dessutom väldigt trevligt att få tydliga direktiv och stöd från huvudkontoret. För en compliance officer är det guld värt att höra från HK att ”non-compliance är INTE ett alternativ”. Självklart är det en utmaning att rulla ut de centrala direktiven till de lokala organisationerna, men med ett öppet sinne, flertalet diskussioner med mina kollegor och massor av stöd från mina chefer, Jan Altersten och Marco Jostes, så är det just detta som gör mitt jobb så roligt.

En annan sak som gör att jag tycker om att jobba för Arvato är att även om det är ett megastort, globalt företag som har funnits i nästan 200 år, så känns det som om du jobbar för en start-up. Det är helt nödvändigt när man tänker på den enormt snabba förändringstakt som fintech-branschen befinner sig i, och på Arvatos tillväxtfokus, både vad gäller nya marknader samt att ta fram nya och utveckla befintliga produkter. Och jag är inte enbart en del av detta på lokal basis – jag har möjlighet att göra avtryck och påverka hur vi gör detta för hela Bertelsmannkoncernen!

Tankar om compliance

Jag har en ganska enkel syn på compliance: ha en tydlig strategi som ser till att compliance möjliggör – inte förhindrar – affären, se till att vara klok nog att förändra strategin när verkligheten förändras – och se till att hela företaget känner till strategin och hjälp de anställda att kunna göra sitt jobb.

Att jobba med compliance betyder för mig att bli konstant utmanad att förbättra, se och gå framåt och att aldrig vila på mina lagrar. Många tror att lagen är en konstant faktor, men det stämmer inte: lagar ändras hela tiden. Det kan handla om lokala lagar eller direktiv från EU, och det är mitt jobb att tolka dessa utifrån vår affär, marknad, bransch och situation. Jag gillar verkligen att prata, diskutera och följa upp med mina kollegor för att få deras syn på mina råd, även om jag ibland tror att de undviker mina samtal då de inte delar min passion för compliance – än.

The Legal 500

The Legal 500 har under många år analyserat juristbyråer över hela världen och sedan listat de allra bästa. I år var det första gången som de även tittade på in-house-funktionen och gav erkännande till de företagsjurister som driver verksamheten framåt.

“We have canvassed opinions from law firm partners and in-house counsel across Sweden, to identify corporate counsel that have been instrumental in changing or forming opinions within their company or industry; developing brilliant technical solutions to complex issues; creating innovative structures to ensure that the in-house function is driving the business forward; or providing a business working model that other corporate counsel should follow.” (The GC Power list)

Ända sedan jag visste att jag skulle bli jurist så har jag drömt om att hamna på The Legal 500-listan. När mitt namn dök upp som en av de nominerade till ”The GC Powerlist: Sweden” kunde jag inte tro att det var sant. Och sen, när sedan listan för 2018 publicerades i september, var jag med på den!

Julia Lannerheim

Det är alltid kul att bli uppmärksammad för det man gör, men det är extra roligt att det är kollegor från andra företag och byråer som har nominerat mig. Jag är glad över att mitt arbete anses vara innovativt, kreativt och out-of-the-box, och jag är mycket glad över att jobba i en miljö där jag får full support för det jag gör.

Kontakta oss:
Julia Lannerheim
Divisional Risk & Compliance Officer